DİSİPLİNLERARASI ETKİLEŞİMLERİN BASKIRESİM SANATINA YANSIMALARI


Abstract views: 57 / PDF downloads: 24

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.1519

Anahtar Kelimeler:

Baskıresim, Çağdaş Sanat, Pop Sanat

Özet

Sanatın kronolojik dizgisine bakıldığında, plastik sanatların diğer alanlarına paralel bir gelişim göstermiş olan baskıresim sanatı, bünyesinde bulundurduğu geniş teknik olanaklarıyla hemen her dönem sanat ortamlarının vazgeçilmez bir ifade aracı olmuştur. 1940’lardan sonra resmin tuval dışına çıkmasıyla, yüzey ve plan ilişkilerinde meydana gelen yenileşme hareketleri, sanatçıların bakış açılarını değiştirmelerine sebebiyet vermiş ve beraberinde readymade, fotokolaj ve frotaj gibi tekniklerin yeni ifade biçimleri olarak çağdaş sanatın içerisine dahil olmasına olanak sağlamıştır.
1950’lerde sanat dünyasının kalbinin Amerika’da atmaya başlamasıyla birlikte baskı sanatlarıyla eser üreten sanatçı sayısında da artış gözlenmiştir. Seri üretime imkân veren baskı, endüstri kültürüne uygun yapısıyla pop art sanatçıları için önemli bir teknik olmuştur. Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg ve Claes Oldenburg gibi birçok sanatçı özellikle serigrafi ile ve diğer baskı teknikleriyle birçok çalışma yapmıştır. 20. yy.’ın ortalarından itibaren önce Avrupa’da, sonrasında ise Amerika’da gerçekleşen sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel değişim ve gelişimlerden baskıresim sanatı da etkilenmiş ve çağdaş anlayışlar çerçevesinde sanatın ivme kazanmasına katkıda bulunmuştur. Bu araştırmada amaçlanan baskıresim sanatında disiplinlerarası etkileşimle gerçekleşen çağdaş yaklaşımların betimlenmesidir.

İndir

Yayınlanmış

2019-10-31

Nasıl Atıf Yapılır

YILDIZ, E. M., & ASLAN, M. (2019). DİSİPLİNLERARASI ETKİLEŞİMLERİN BASKIRESİM SANATINA YANSIMALARI. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 6(43), 3153–3161. https://doi.org/10.26450/jshsr.1519