COVİD-19 SÜRECİNDE KARANTİNA UYGULAMALARININ İNSAN PSİKOLOJİSİNE VE YAŞAM TARZINA ETKİLERİ


Abstract views: 98 / PDF downloads: 40

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2216

Anahtar Kelimeler:

Yaşam Tarzı, Covid-19, Psikoloji, Fizyoloji, Pandemi

Özet

Çin’de 2019 yılının son aylarında başlayan ve tüm dünyaya yayılan corona-virüs enfeksiyonu (Covid-19), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ- WHO) tarafından “Dünya’da birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalık” kabul edilerek PANDEMİ olarak adlandırılmıştır.
İçinde bulunduğumuz Covid-19 pandemi sürecinde, halkın sağlığını koruyabilmek için hükümetlerce uygulanan; sokağa çıkma kısıtlaması, sosyal mesafe kuralı, sosyal izolasyon, karantina, seyahat yasakları, çalışma saatlerinde değişiklik, uzaktan eğitim ve evden çalışma uygulamaları hayatımızda değişikliklere sebep olmuştur.
Pandemi süreci; insanları, getirilen kısıtlamalar ve karantina uygulamaları neticesinde evlerinde eskisinden daha fazla kalmaya zorlamış bu da insanların tüketim alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını değişmeye başlamıştır.
“Her salgın eski şeyleri siler, yeni bakış açıları ve hayat tarzları inşa eder” kuralı, pandemi sürecinin fizyolojiye, psikolojiye etkilerinin öğerenilmesi ve bilinmesini gerektirmektedir.
Covid-19 geri dönüşü olmayan doku ve organ hasarları sebebiyle fizyolojiyi ciddi seviyede etkilemektedir. Psikolojik açıdan ise hastalarda ve geniş kitlelerde anksiyete (kaygı), stres ve davranış bozuklukları oluşturmaktadır. Fakat doğru değerlendiren kişiler için Covid-19 psikolojiyi onaran, hayatı daha güvenli, hijyenik, dikkatli ve daha disiplinli hale getiren bir durumdur.
Salgın sokağa dayalı hayatın ve alıştığımız sosyalleşmenin güvenli olmadığını göstermiş, bakış açılarını, düşünceleri, yaşam tarzlarını ve alışkanlıkları yeni normallere taşımıştır. Bu çalışmada Covid-19 sürecinde yapılan karantina uygulamalarının insan psikolojisine ve yaşam tarzına etkileri araştırılmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2020-12-30

Nasıl Atıf Yapılır

KILIÇASLAN, İsmail, & OF, M. (2020). COVİD-19 SÜRECİNDE KARANTİNA UYGULAMALARININ İNSAN PSİKOLOJİSİNE VE YAŞAM TARZINA ETKİLERİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 7(63), 3936–3945. https://doi.org/10.26450/jshsr.2216

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri

1 2 > >>